Kako pripremiti motocikl za zimsko mirovanje?

Kako pripremiti motocikl za zimsko mirovanje?

Kako se sezona vožnje bliži kraju, vrijeme je da razmislite o tome kako spremiti svoj motocikl za zimu. Osim ako niste jedan od onih hrabrih koji toliko vole vožnju da se smijete hladnim temperaturamakiši i snijegu, velika je vjerojatnost da ćete se zimi morati prebaciti na četiri kotača.

Kako biste bili sigurni da će vaš ponos i radost biti sigurno spremljeni i spremni za novu sezonu vožnje u proljeće, morat ćete što bolje pripremiti svoj motocikl za zimu. Održavanje vašeg motocikla dok je parkiran nije manje važno nego kada ga vozite, stoga se pobrinite da to učinite kako treba.

Evo jednostavnog vodiča korak po korak o tome kako pohraniti svoj motocikl za zimu.

SPREMANJE VAŠEG MOTOCIKLA ZA ZIMU: LOKACIJA, LOKACIJA, LOKACIJA

U idealnom slučaju, svoj motocikl želite pohraniti kod kuće. Ako ste sretni vlasnik šupe ili garaže, spremni ste. Čuvanje motocikla kod kuće znači da ćete ga imati negdje na sigurnom, suhom i toplom mjestu gdje ga lopovi i štetočine ne mogu dohvatiti. Imajte na umu da mjesto za pohranu također mora biti tamno: čak i zimi, sunce može oštetiti plastične obloge vašeg motocikla, kožu sjedala i gume. Ako garaža ili šupa imaju prozore, pobrinite se da vaš motocikl bude parkiran dalje od njih ili, još bolje, privremeno ih pokrijte. To će spriječiti oštećenja od sunčevih zraka kao i potencijalne lopove koji gledaju unutra.

Pohranjivanje vašeg motocikla kod kuće također će vam omogućiti da ga s vremena na vrijeme provjerite, a ako ga planirate pohraniti dulje od tri mjeseca, također ćete ga moći pokrenuti i povremeno okretati motor da provjerite je li motocikl spreman za proljeće. Radi sigurnosti, razmislite o instaliranju CCTV kamere usmjerene na ulaz u vašu garažu ili šupu. Sam pogled na sigurnosnu kameru snažno je odvraćanje lopova.

Ako kod kuće nemate spremište, pogledajte možete li iznajmiti garažu ili šupu u blizini. Provjerite možete li dijeliti unajmljenu garažu s drugim vozačima. Ako to nije opcija, provjerite možete li pronaći sigurno parkiralište, po mogućnosti s 24-satnim zaštitarom ili sigurnosnim kamerama na licu mjesta. Iako nije idealno, ipak će biti puno bolje nego ostaviti svog ljubimca na ulici.

VOZITE GA PRIJE NEGO GA POSPREMITE

Sada kada ste pronašli dobro mjesto za pohranu svog motocikla, vrijeme je za posljednju vožnju. Kako biste bili sigurni da je spremnik vašeg motocikla netaknut, uvijek ga trebate ostaviti 95% punog. To će spriječiti stvaranje hrđe unutar spremnika, kao i zaštititi vaš motor.

Napunite rezervoar, dodajte stabilizator goriva kako biste dodatno zaštitili sustav goriva i motor i idite na kratku vožnju. To će pomoći stabilizatoru goriva da prođe  kroz sustav ubrizgavanja.

Ako želite biti dodatno temeljiti i ako je vaš motocikl starijeg godišta, sada je također dobro vrijeme da dobro očistite karburator i provjerite je li u dobrom stanju. Učinite to prije vožnje i dodajte stabilizator goriva.

UKLONITE PRTLJAGU

Ako koristite motocikl za vožnju do posla ili jako puno putujete, velika je vjerojatnost da sa sobom nosite neku vrstu prtljage - kofere, kutiju i najvjerojatnije rolu alata. Može biti primamljivo ostaviti sve na motociklu, ali učinite sebi uslugu i uklonite svu prtljagu. Očistite sve, operite suhe vrećice i temeljito operite kutije i torbe. Spremite praznu prtljagu tako da bude spremna za sljedeću sezonu vožnje.

Jednako tako, pregledajte svoj alat i rezervne dijelove, očistite rolu alata ili kutiju i provjerite je li sve u vrhunskom stanju. Sada je pravo vrijeme da vidite trebate li rezervne zračnice, zakrpe za gume, podmazivanje za lanac ili zamjenu alata.

OPERITE SVOJU OPREMU

Budući da svoj motocikl spremate za zimu, možda biste željeli samo baciti svoju opremu za vožnju u kut i zaboraviti na nju do proljeća. Međutim, kako biste bili sigurni da nećete morati ući u prljave čizme i pljesnivo odijelo kada se pripremate za tu dugo očekivanu proljetnu vožnju, temeljito operite i osušite svoju opremu, rukavice i unutrašnjost kacige. Pregledajte ima li poderotina i znakova istrošenosti te zamijenite ili zakrpite svoju opremu ako je potrebno. Ako vaša oprema za vožnju izgleda istrošeno, zima je izvrsna sezona za kupovinu novih proizvoda jer većina motociklističkih trgovina obično nudi bolje ponude i popuste izvan sezone. Profesionalni savjet: proizvođači opreme obično dizajniraju svoju novu sezonsku opremu tijekom zimskih mjeseci, pa je ovo također dobar trenutak da vidite što je novo u ponudi.

PROMIJENITE ULJE

Staro, prljavo ulje ostavljeno u vašem motociklu preko zime može oštetiti vaš motor. Nakon posljednje vožnje, brzo promijenite ulje i filter ulja - biti ćete si zahvalni na proljeće. Možda će biti primamljivo koristiti jeftino ulje jer će vaš motocikl stajati mirno umjesto da se vozi, ali svejedno se držite svog uobičajenog ulja. Vaš motor košta puno više od nekoliko litara kvalitetnog ulja, stoga nemojte riskirati. Nakon što promijenite ulje, pokrenite motocikl nekoliko minuta - na taj način će vaš motor imati svježi premaz novog, čistog ulja za zimu.

OČISTITE SVOJ MOTOCIKL

Nakon što završite svoju posljednju vožnju, temeljito očistite svoj motocikl. Prljavština s ceste i druga prljavština mogu dovesti do korozije i oštećenja vašeg motocikla tijekom zime, stoga provjerite je li vaš motocikl besprijekorno čist prije nego što ga odložite. Dobro ga operite, ostavite da se dobro osuši, a zatim upotrijebite vosak ili zaštitni premaz. To će spriječiti prodor hrđe na metalne dijelove vašeg motocikla, kao i zaštititi oklope.

PROMIJENITE FILTER ZRAKA

Čak i ako se ne vozite izvan ceste, velika je vjerojatnost da će vam se zračni filtar začepiti prašinom i prljavštinom. Izvadite ga, dobro ga očistite i podmažite prije nego što ga vratite nazad. Ako više ne izgleda dobro, razmislite o potpunoj zamjeni. Provjerite je li poklopac vašeg filtra za zrak dobro pričvršćen, jer bi štetočine mogle ući u zračnu kutiju i tamo napraviti lijepo malo zimsko gnijezdo.

DOPUNITE TEKUĆINU

Dolijevanje tekućina za kočnice, spojku i rashladnu tekućinu spriječit će ih da se tijekom zime pretvore u gnjecavu pastu. Ako želite biti dodatno temeljiti, sada je pravo vrijeme da potpuno ispraznite sve tekućine i napunite ih novim proizvodom. Ako zimi očekujete temperature ispod nule, razmislite o dodavanju malo antifriza u rashladnu tekućinu kako se motor ne bi smrzavao. Većina visokokvalitetnih rashladnih tekućina za motocikle već će imati malo antifriza kako bi temperatura bila stabilna tijekom cijele godine.

NAMASTITE GA

Kako biste svom motociklu pružili dodatnu njegu prije zime, razmislite o tome da izvadite svjećice, očistite ih i malo podmažite (WD40 čini čuda). Očistite i oko glava cilindra. Ako vaš motocikl ima lančani pogon, obavezno očistite i dobro podmažite lanac prije nego što odložite motocikl. Ovo je također dobar trenutak da provjerite stanje vaših kočionih pločica; ako izgledaju istrošeno, razmislite o njihovoj zamjeni kako bi vaš motocikl bio spreman za vožnju na proljeće.

Osim toga, podmažite sajle gasa i spojke kako biste spriječili nakupljanje vlage. Vaš mjenjač i postolje možete također malo podmazati.

POKRIJTE ISPUH

Prije nego što odložite motocikl, provjerite je li ispuh pokriven. Možete jednostavno omotati plastičnu vrećicu oko njega i pričvrstiti je gumicom. Pokrivanje ispuha spriječit će miševe da u njemu naprave gnijezdo - stvorenja vole pronaći topla i suha mjesta preko zime. Osim toga, zaštita ispušnog poklopca će spriječiti da se vlaga uvuče u vaš motor. 

STAVITE MOTOCIKL NA SREDIŠNJI NOGAR

Gume motocikla su porozne, što znači da će postupno gubiti zrak ako se motocikl ostavi na bočnom nogaru. Stavite ga na središnji stalak ili dizalicu za motocikl kako vam se gume ne bi ispuhale. Ako nemate središnji stalak, poslužit će i nekoliko kreativno korištenih kockica.

Ako to nije opcija i ostavljate motocikl na bočnom postolju, prenapumpajte gume i svakako provjerite tlak u gumama jednom svaka dva mjeseca.

UKLONITE AKUMULATOR

Nema ništa goreg od otvaranja vrata garaže i kretanja na prvu proljetnu vožnju a vaš motocikl se neće pokrenuti zbog istrošenog akumulatora. Kako biste to spriječili, izvadite akumulator i stavite ga na punjač kako bi ostao pun. Stabilno punjenje održavat će vaš akumulator u dobrom stanju tijekom cijele zime. 

POKRIJTE MOTOCIKL

Čak i ako je vaš motocikl pohranjen u zatvorenom prostoru, dobra navlaka za motocikl pomoći će spriječiti da štetočine, vlaga i hrđa oštete vaš ponos i radost. Najprije pažljivo zamotajte ispuh, a zatim bacite navlaku preko motocikla za dodatnu sigurnost. Osim što sprječava hrđu, navlaka za motocikl spriječit će potencijalne lopove - osim ako niste prekrili i prozore garaže, radoznali ljudi mogu pokušati pogledati unutra i otkriti je li vaš motocikl vrijedan krađe.

ZAKLJUČAJTE MOTOCIKL

Nakon što je vaš motocikl očišćen i pokriven za zimu, posljednji korak je zaključavanje. Čak i ako je parkiran u zaključanoj šupi ili garaži, trebali biste razmisliti o dodavanju dodatnih sigurnosnih mjera. Brava upravljača, disk brava pristojne kvalitete i lanac kroz okvir ili stražnji kotač pomoći će boljem osiguranju motocikla. U šupe ili garažne obično nije teško provaliti, stoga budite oprezni i zaključajte svoj motocikl pomoću nekoliko dodatnih brava i lanaca.

ZIMSKO ODRŽAVANJE

Ovisno o tome koliko dugo će vaš motocikl biti pohranjen preko zime, neko osnovno održavanje tijekom hladnih mjeseci može vam pomoći da održite svoj motocikl u vrhunskoj formi. Ako je vrijeme skladištenja duže od tri mjeseca, razmislite o ponovnom postavljanju akumulatora, pokretanju motocikla i puštanju motora da radi deset do petnaest minuta svaki mjesec. Nakon što je motocikl isključen i motor se ohladi, brzo provjerite tlak u gumama i provjerite nema li curenja ulja ili goriva.

Ako ne možete odoljeti da ne odvedete svoj motocikl na vožnju u zimskim danima, svakako to učinite. Nakon vožnje, nemojte samo baciti svoj motocikl natrag u garažu i nabaciti navlaku. Očistite svoj motocikl, dolijte gorivo i ponovno ga podmažite kako biste bili sigurni da je spreman za preostale zimske mjesece.

 

 

Izdvojeno za vas

 

 

Enduro-kaciga-NEXX-XWed2

Enduro kaciga NEXX X.Wed2

364,00 €
520,00 €
NEOTEC-2-RESPECT-TC-10

NEOTEC 2 RESPECT TC-10

695,70 €
773,00 €
NEXX-SX60-Jazzy-Classic

NEXX SX.60 Jazzy Classic

134,00 €
148,89 €
NEXX-SX100R

NEXX SX.100R Gridline

216,00 €
270,00 €